Vad är Fiskbensparkett & Chevron golv

52 11, %Å

Vad är Fiskbensparkett & Chevron golv

Fiskbensparkett kan ha varit det första parkettmönstret som utvecklats i Europa, kanske för att det helt enkelt hjälpte till att vända träbrädorna i en vinkel, och det såg också ut som zigzag murverk som hade dekorerat kyrkor och andra byggnader i århundraden. Faktum är att när människor hade smutsgolv i hemmet valde någon att separera sand på golvet och svepa den i dekorativa mönster, inklusive chevronmönster. Så det är vettigt att det snabbt blir ett populärt alternativ när trägolv blir vanliga.

Illustration: Skillnaden mellan Chevron (1: illustrationen) och Fiskbensparkett (2. Illustration)
 

 Chevronmönstret är känt som point de Hongrie, efter en sorts broderiestyg som var trendig på 1500-talet. Det är oklart varför sömmen namnges efter Ungern, eftersom den är mest associerad med Italien, men den kan ha blivit uppkallad efter Ungerns Elisabeths helige från 1200-talet.

I sin beskrivning av slottet Versailles på 1690-talet skrev den svenska arkitekten Nicodermus Tessin att det endast fanns ett rum i Versailles där parketten var lagt kvadratisk. Han hänvisade eventuellt till Queen's Guard's Room, det enda rummet med chevrongolv i stället för den nu kända parketten, Versailles.

Chevron golv stil upplevde en stor renässans under Hausmann era i 1800-talet, när mycket av staden byggdes i stor skala. Många av de nya lägenheterna har fått parkettgolv i antingen fiskbensparkett eller chevron.

Fiskbensparkett finns i många olika nyanser och vi erbjuder olika dimensioner i klicksystemet. Här hittar du vårt urval.