DET ÄR LÄTT ATT LEGGE PARKETT

DET ÄR LÄTT ATT LEGGE PARKETT

Att lägga parkett är superlätt och snabbt:

NÖDVÄNDIG VERKTYG

Bilden visar verktygen du behöver för att lägga golvet med 2-lås låsesystem.


Steg 1: Förbered undergolvet

För att säkerställa en jämn läggning av golvet är det viktigt att du förbereder underlaget som golvet ska läggas på. Eftersom det är en så kallad flytande läggning - vilket betyder att ingen lim används - kan parkettgolv läggas på ett befintligt golv, till exempel: vinyl, linoleum, trä eller laminat. Det kan också läggas på golvvärme. Det viktigaste är att undergolvet är torr, jämn och jämn. Slät ut eventuella stötar och använd alltid ett underlagsmaterial. Det finns olika typer av underlag. För betong, som kan ha en högre fuktnivå, till exempel, krävs en fuktbarriär. Om du bor i en lägenhet bör du använda ett stödmaterial som sänker ljudnivån. I vissa fall rekommenderas både ljuddämpning och fuktbarriär.


Steg 2: Förbered golvet

Det är viktigt att golvet anpassas till temperaturen i rummet där den ska läggas. Därför måste förpackningarna lagras i rummet i minst 48 timmar före installationen.


Steg 3: Montera golvet

En tumregel är att plankorna ska ligga i den riktning det mesta av ljuset kommer ifrån. Om rummet är smalt, som en korridor, borde borden alltid ligga i rummets längdriktning, oberoende av ljusets riktning. Kom ihåg att inkludera en 8-10 mm expansionsfolie runt hela rummet vid mätning. Se till att plankorna i sista raden är bredare än 5 cm och att hyllan i slutet av varje rad är längre än 30 cm (50 cm för långa plankor). Tips: Om du använder handsåg, sänk alltid hyllorna så att du inte skadar den synliga delen. För sticksågar är det ofta motsatsen, men det beror på vilken typ av blad du använder


Lägger golvet

Öppna flera paket och sortera dem för att få en harmonisk färgövergång.

- Trä är ett levande material, och alla plankor är olika. Därför se till att plankor med kvistar och färgvariationer är jämnt fördelaktiga i hela rummet.

Installera den första raden längs väggen och kom ihåg att använda kilar i hela rummet för att skapa en expansionsvåg. Parkettgolv flyttas när temperatur och fuktighet förändras i rummet. Utan expansion finns det risk för att golvet blir skrymmande.